Saturday, May 31, 2014

Jom tengok sepakan penalti paling lawak tapi tak juga

Sepakan penalti paling lawak musim ini..mmmm..mungkin tak juga. Sepakan ini dilakukan oleh pemain Maldives menentang Afghanistan dalam saingan play-off AFC Challenge Cup.

Mungkin pemain itu sengaja menjatuhkan diri untuk memperdayakan si penjaga gol..

But..that's really hurt I think..ouch!! stomachache!! Nasib baik gol juga..

Lagi Info Menarik:

Friday, May 30, 2014

Malcolm Glazer mati, peminat Manchester United bersorak gembira

Bagi korang yang tak kenal, Malcolm Glazer bukanlah pemain atau pengurus Manchester United tapi dia merupakan pemilik kelab itu. 
Malcolm Glazer (Pic via metro uk)
Sejak dia membeli United pada tahun 2005, banyak peminat yang membencinya kerana kewangan kelab United dimanfaatkan oleh keluarga Glazer untuk tujuan menampung hutang mereka sendiri.

Pada tanggal 28 Mei lalu, Malcolm Glazer telah meninggal dunia dan berita ini jelas membuatkan sebahagian besar peminat United bersorak gembira. Seperti biasa...laman twitter menjadi medan untuk meluahkan rasa gembira mereka tu.


At least peminat United ada sebab untuk bergembira musim ini walaupun tak menang apa-apa piala...oh..lupa, Malcolm dah mati, tapi masih ada lagi tiga orang anak Glazer kat United...Bryan Glazer, Avi Glazer and Joel Glazer..
Adik beradik Glazer (pic via theguardian)
ekekeke...

Lagi Info Menarik:

Thursday, May 29, 2014

Pemain bola sepak Malaysia tak tahan kena psyko, tanda mentaliti lemah

ARAU: Perlawanan bola sepak pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 dicemari dengan insiden kekecohan antara pemain Sarawak dengan penyokong tuan rumah, Perlis, di Stadium UiTM Perlis di sini, hari ini.

Insiden provokasi penyokong tuan rumah dengan membaling objek ketika pemain keluar padang mencetuskan kekecohan apabila pemain Sarawak mula bertindak dengan membaling semula objek ke arah penyokong.

Sarawak, yang kalah 4-1 pada perlawanan itu, dikatakan tidak tahan dengan serangan provokasi penyokong selepas perlawanan berakhir dan mula membalas cemuhan penyokong dengan melontar semula objek yang dibaling oleh penyokong.

Keadaan tersebut berlarutan selama 10 minit sebelum dikawal oleh anggota sukarelawan dan polis bertugas.

Pengurus Pertandingan, Jamil Che Mat berkata, anggota keselamatan bertindak pantas untuk meredakan ketegangan serta meminta penyokong supaya mengawal emosi dan memberi sokongan secara beradab.


Selain Perlis, pasukan lain yang layak ke suku akhir ialah Sabah, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan, Johor dan Negeri Sembilan. - Bernama

P/s: Bila tak tahan kena psyko..ini lah jadinya...tanda bahawa tahap mentaliti pemain bola sepak tempatan masih rendah..

Lagi Info Menarik:

Wednesday, May 28, 2014

Moyes kempunan lagi..Tottenham pilih Pochettino

Selepas dipecat oleh Manchester United, kini Moyes kerjanya cuma main golf dan berhibur kat kelab malam...dulu, dia pernah dikaitkan sebagai calon terbaik untuk menggantikan Tim Sherwood di Tottenham. Namun semuanya sudah terjawab sekarang..

Moyes kempunan lagi..Tottenham pilih Mauricio Pochettino yang juga bekas pengurus Southampton.
Mauricio Pochettino
Tapi tak per Moyes..dengar kata, Celtic berminat nak tawarkan kontrak kepada engko, harap-harap lah boleh sangkut yer..kalau sangkut, jangan pula cipta sejarah baru macam kat United..tunjukkan yang engko memang 'The Genius'.

Ekekeke..

Lagi Info Menarik:

Tuesday, May 27, 2014

Gila siot! Pemain Afrika berposing bogel depan piala

Ni lagi satu benda gila yang dilakukan oleh para pemain selepas mereka menang piala...terlalu gembira sampai kembali ke zaman batu..
Posing bogel depan piala Nedbank 2014
Pasukan dari Afrika Selatan, Orlando Pirates, telah berjaya memenangi Nedbank Cup 2014 dan nampaknya mereka meraikan kejayaan itu sampai ke dalam bilik mandi. Mungkin bagi para pemain ini, tindakan mereka itu normal namun bagi sesetengah pihak, tindakan mereka itu memang tidak patut dan seakan-akan menghina piala Nedbank yang dimenangi. Apatah lagi selepas salah seorang pemainnya, Thandani Ntshumayelo, telah mengupload gambar tersebut di laman instagram.

Tapi, mujurlah pemain itu menyedari kesalahannya. Dia sudah memohon maaf secara terbuka melalui laman twitter.

Remember, 'what happens in the dressing room, stays in the dressing room'...tapi sejak kemunculan laman sosial, nampaknya pepatah ini dah tak boleh pakai..

Lagi Info Menarik:

Monday, May 26, 2014

Biar Betik!! Kelab Reading dijual pada harga serendah RM5 je..

Adakah anda pernah bermimpi untuk memiliki sebuah kelab bola sepak berprestij? Now, your dream might be come true..kini pemilik kelab Reading yang bersaing di liga Championship England akan menjual kelab itu pada harga serendah £1 atau RM5 jer..


Want to own a football team? Buy Reading FC for £1...

Biar betik!! tapi, kalau engko nak beli, bersedialah menampung beban hutang sebanyak £38juta atau sekitar RM205juta...fuyooo!



Kita lihat apa yang berlaku kepada Harimau Malaya selepas 4 tahun

Ayahandanya dah pegang kerusi itu selama 30 tahun dan sebagai rakyat Malaysia, kita dah boleh menilai sejauh mana pencapaian skuad negara sehingga kini. Nak kata layak ke Olimpik, tak dapat juga, inikan pula Piala Dunia. Dulu, kita layak masuk Piala Asia pun sebab kita jadi tuan rumah bersama. Masa tu, skuad kebangsaan kita jadi pasukan belasahan..memang memalukan.

Tapi sejak empat lima tahun lalu, prestasi skuad kebangsaan nampaknya menunjukkan peningkatan ketara selepas berjaya menjulang Piala AFF 2010 dan menang pingat emas berturut-turut dalam dua siri Sukan SEA (2009 dan 2010). Sebelum ini, kita juga menang pingat emas Sukan Sea pada tahun 1989.

Namun, adakah legasi Sultan Ahmad Shah ini mampu ditransformasikan lebih baik oleh anakandanya, Tengku Abdullah, setelah dipilih sebagai presiden baru FAM?
Presiden baru FAM, Tengku Abdullah

Tengku Abdullah juga merupakan Presiden Konfederasi Hoki Malaysia. Jika kita lihat pencapaian skuad hoki negara ketika ini, memang sangat membanggakan. Skuad hoki remaja sudah beraksi di pentas piala dunia remaja manakala skuad utama negara pula bakal beraksi di Hoki Piala Dunia hujung tahun ini. 

Apa pun, semuanya itu bukan berlaku sekelip mata saja dan memerlukan perancangan yang teliti dari awal. Sebagai penyokong sukan bola sepak negara, kita pastinya mahu melihat skuad Harimau Malaya beraksi di pentas tertinggi Piala Dunia sebagaimana yang dilakukan oleh skuad hoki negara walaupun hakikatnya format pertandingan kedua jenis sukan ini berbeza.

Mampukah impian bola sepak negara ini tercapai di bawah kepimpinan Tengku Abdullah? ayahandanya kata kita perlu tunggu empat tahun..harap-harap selepas empat tahun, kita dah boleh nampak benih-benih transformasi itu.

Lagi Info Menarik:

Sunday, May 25, 2014

Keputusan #ThomasCupFinal - Malaysia tewas bermaruah

Keputusan #ThomasCupFinal - Malaysia tewas bermaruah dalam perlawanan akhir Piala Thomas yang terpaksa berlangsung sehingga 5 game..perlawanan paling dramatik. Itu saja yang mampu gua cakap. Malaysia bermain bersungguh-sungguh tapi at the end, the better team win. Tahniah Jepun.

Jepun menang dengan keputusan 3-2.
Kapten negara, Darren Liew tewas di set ketiga....
Lagi Info Menarik:

Keputusan akhir Piala Liga Juara Eropah: Real Madrid 4-1 Atletico Madrid

Keputusan akhir piala Liga Juara-juara Eropah musim 2013/2014.

Real Madrid 4 - 1 Atletico Madrid
(Sergio Ramos 93', Gareth Bale 110', Junior Marcelo 118', Cristiano Ronaldo 120' Pen) 4- 1 (Diego Godin 36')
Tandukan Gareth Bale menjadi titik pemusnah buat Real Madrid untuk memenangi Liga Juara

Real Madrid berjaya memenangi Liga juara buat kali kesepuluh dalam sejarah kelab itu selepas menewaskan Atletico Madrid dalam satu perlawanan penuh dramatik ketika perlawanan terpaksa diheret ke masa tambahan.

Lagi Info Menarik:

Saturday, May 24, 2014

Keputusan final Liga Juara Eropah: Madrid mana satu?

Perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah musim 2013/2014 di antara Real Madrid dan Atletico Madrid akan berlangsung awal pagi esok, jam 2.45am.

Pasukan Madrid mana satu kah yang akan menang? Adakah Real atau Atletico? Kedua dua pasukan ini datang dari bandar yang sama tapi mempunyai perbezaan yang ketara terutama dari segi populariti pemain dan status kewangan kelab.

Real Madrid mempunyai ramai pemain ternama dan bertaraf bintang seperti Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, dan sebagainya. Selain itu, Real juga mempunyai status kewangan yang cukup utuh dan merupakan antara kelab bola sepak terkaya di dunia.
Diego Simeone
Manakala Atletico pula mengalami masalah kewangan sejak musim lalu dan mempunyai barisan pemain kurang ternama. Namun jurulatih mereka, Diego Simeone berjaya mentransformasikan kelab itu menjadi salah satu kelab paling digeruni ketika ini. Minggu lalu, mereka baru sahaja dinobatkan sebagai juara baru Liga Sepanyol sekaligus memecahkan rekod penguasaan Barcelona dan Real Madrid yang saling bertukar tangan menjuarai gelaran itu sejak 2004.

Adakah Atletico bakal mencipta satu lagi sejarah dalam arena bola sepak Eropah atau Real yang akan menambah satu lagi koleksi siri piala Liga Juara mereka? We'll see...

Keputusan akhir Liga Juara Eropah:

Real Madrid 4-1 Atletico Madrid

Lagi Info Menarik:

(Video) We Are One Ole Ola - Pitbull- Lagu rasmi FIFA World Cup 2014


Ini dia video lagu rasmi piala dunia FIFA 2014 Brazil. 
Tajuk: We Are One (Ole Ola)
Artis: Pitbull feat. Jennife Lopez & Claudia Leitte

Malaysia ke Final, Lin Dan gigit jari, China dimalukan Jepun

Entri ini lari sikit dari niche blog tapi tak per..sebagai rakyat Malaysia yang menyokong negara dalam pelbagai bidang sukan, gua sisipkan juga entri pasal badminton...hehe..ye lah, Malaysia kan dah masuk final Piala Thomas semalam..
Ini adalah peluang terbaik Malaysia untuk memenangi piala Thomas yang kali terakhir kita menangi ialah pada tahun 1994. Di final nanti, Malaysia akan bertemu Jepun selepas menyingkirkan Indonesia 3-0 di New Delhi, India, semalam. 

Jepun pula sebelum itu telah memalukan juara bertahan, China dengan straight set 3-0. Malu China wei...pemain yang mereka turunkan pun bukan calang-calang. Kemenangan straight set Jepun itu menyebabkan Lin Dan terpaksa gigit jari kerena tidak sempat bermain sebagai perseorangan ketiga pasukan China...hohoho..Chen Long pun kalah awal-awal oleh Kenichi Tago.

Bagi gua la kan, Jepun kini adalah pilihan utama untuk memenangi piala Thomas selepas menyingkirkan China dengan mudah dan Malaysia perlu lebih berhati-hati...bak kata omputih, expect the unexpected..

Lagi Info Menarik:

Friday, May 23, 2014

Fuyoo! Moyes kembali dan terus masuk Champions League??

Reputasinya memang teruk terjejas ketika menjadi pengurus Manchester United dan mencatat banyak sejarah pahit di Old Trafford sehingga kelab gergasi itu tersungkur jauh hampir ke pertengahan liga EPL.

Engko memang bertuah lah Moyes... 

Namun di kala United gagal mencuri tempat di Liga Juara-juara Eropah musim depan, Moyes yang dipecat April lalu itu berkemungkinan besar akan mengemudi sebuah lagi pasukan yang bakal bersaing di Champions League.

Pengunduran Neil Lennon di Celtic kini membuka ruang kepada Moyes sebagai pengurus baru kelab gergasi Scotland itu. Sekiranya dia terpilih, inilah peluang Moyes untuk memperbaiki reputasinya yang teruk terjejas di Old Trafford.
Neil Lennon ketika menjadi pengurus Celtic
Celtic telah memenangi tiga gelaran liga dan dua piala Scottish dalam tempoh empat tahun di bawah kendalian Neil Lennon yang akan menjadi pengurus baru pasukan Norwich. 

Adakah Moyes pilihan terbaik Celtic? only times will tell us how...

Lagi Info Menarik:

Tuesday, May 20, 2014

Gambar erotik Cristiano Ronaldo dan girfriendnya di majalah Vogue

The next Beckham...in fact, much better than the Beckhams..inilah gambar bogel erotik Cristiano Ronaldo dan teman wanitanya, Irina Shayk, dalam majalah Vogue..

Bukan saja berbakat sebagai pemain nombor satu bola sepak dunia...Cristiano Ronaldo juga ada pakej sempurna sebagai model..seksi giler..ramai perempuan pasti cair...yang lelaki pulak pasti berdarah hidung tengok si Irina Shayk..macam pinang dibelah dua.


Jangan tengok lama-lama...nanti lama-lama..lu pikiq la sendiri..hohoho

Lagi Info Menarik:

Louis van Gaal kini sah sebagai pengurus baru Manchester United

Dah sah sekarang bahawa Louis van Gaal akan menjadi pengurus baru Manchester United menggantikan David Moyesd bermula musim depan. Ianya dilaporkan oleh laman web rasmi kelab itu, manutd.com.

Pengurus yang juga merupakan pengurus pasukan kebangsaannya, Belanda, telah menandatangai kontrak selama tiga tahun bersama United. van Gaal akan dibantu oleh Ryan Giggs selaku pembantu pengurus bersama dua lagi pembantu jurulatih baru iaitu Frans Hoek dan Marcel Bout.

Pengurus berusia 62 tahun itu telah memenangi beberapa kejuaraan di Belanda, Jerman, dan Sepanyol sepanjang kariernya. van Gaal akan memulakan tugas barunya itu selepas selesai kempen Piala Dunia 2014 yang bakal berlangsung bulan depan di Brazil.

Lagi Info Menarik:

Monday, May 19, 2014

Kesian tapi berbaloi, Atletico Madrid meraikan kemenangan La Liga TANPA piala

Penetuan gelaran Liga Sepanyol atau La Liga terpaksa diheret sehingga ke perlawanan terakhir penuh dramatik antara Barcelona dan Athletico Madrid pada Sabtu lalu yang mana menyaksikan kedua-dua pasukan seri. 
Godin menjaringkan gol penyamaan buat Atletico Madrid

Keputusan itu sudah cukup buat Atletico untuk memenangi gelaran liga buat pertama kalinya sejak tahun 1996. Namun mereka terpaksa meraikan kemenangan mereka itu tanpa piala.
Diego Simeone diraikan oleh para pemain

Ini kerana presiden bola sepak negara itu dikatakan sedang bercuti dan tidak dapat menghadiri majlis penyerahan rasmi piala kemenangan la liga kepada Atletico.

Bukan saja tiada piala tapi penyokong mereka turut menerima layanan diskriminasi untuk memasuki stadium Nou Camp. Daripada lebih 90,000 tempat duduk, hanya 447 sahaja peminat Atletico yang diberikan tiket masuk. Dah tu, kena bagi tempat duduk kat row paling atas pulak...can you spot?
Nampak tak kelompok kecil penyokong Atletico Madrid kat stadium Nou Camp?

But at the end, semuanya berbaloi buat pasukan bimbingan Diego Simeone ketika mereka dinobatkan sebagai juara La Liga. Selain La Liga, Atletico turut berpeluang untuk menambah satu lagi piala Liga Juara Eropah musim ini sekiranya berjaya menewaskan kelab gergasi yang juga merupakan jiran mereka, Real Madrid, di Lisbon nanti.

Lagi Info Menarik:

Friday, May 16, 2014

Gambar ini akan menghantui Arsenal sekiranya mereka kalah Piala FA

Sembilan tahun sudah berlalu namun Arsenal masih lagi belum memenangi sebarang piala. Tapi segalanya mungkin berubah Sabtu ini jika mereka berjaya mengalahkan Hull City di Wembley untuk perlawanan final Piala FA Inggeris.

Dalam buku, Arsenal semestinya menjadi pilihan utama untuk memenangi kejuaraan itu berbanding Hull yang berada di kelompok bawah liga EPL. Mungkin Arsenal juga sudah menjangkakan bahawa mereka akan menang. Buktinya, mereka sudah siapkan bas khas untuk perarakan kemenangan mereka yang akan dilangsungkan pada Ahad.
Bas sudah tersedia untuk meraihkan kemenangan Arsenal yang belum pasti

Kalau mereka menang, pasti ianya akan menjadi kenangan manis. Tapi kalau mereka kalah....gambar ini pasti akan menghantui Arsenal kelak.

Lagi Info Menarik:

Thursday, May 15, 2014

Senarai penuh pemain semua negara bertanding di Piala Dunia 2014

Walaupun tarikh terakhir untuk menamakan senarai penuh 23 pemain bagi semua negara yang bertanding di Piala Dunia 2014 adalah pada 2 Jun ini namun banyak skuad yang telah mengumumkan senarai pemain mereka.

Berikut adalah senarai penuh pemain semua negara yang bertanding di Piala Dunia 2014 di Brazil.

England:
Goalkeepers: Joe Hart, Ben Foster, Fraser Forster.
Defenders: Glen Johnson, Luke Shaw, Gary Cahill, Phil Jagielka, Leighton Baines, Phil Jones, Chris Smalling.
Midfielders: Steven Gerrard, Raheem Sterling, Jordan Henderson, James Milner, Frank Lampard, Adam Lallana, Ross Barkley, Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain.
Forwards: Daniel Sturridge, Wayne Rooney, Rickie Lambert, Danny Welbeck
Bosnia:
Goalkeepers: Asmir Begovic, Asmir Avdukic, Jasmin Fejzic.
Defenders: Emir Spahic, Toni Sunjic, Sead Kolasinac, Ognjen Vranjes, Ervin Zukanovic, Ermin Bicakcic, Muhamed Besic.
Midfielders: Miralem Pjanic, Izet Hajrovic, Mensur Mujdza, Haris Medunjanin, Senad Lulic, Anel Hadzic, Tino Susic, Sejad Salihovic, Zvjezdan Misimovic, Senijad Ibricic, Avdija Vrsaljevic.
Strikers: Vedad Ibisevic, Edin Dzeko, Edin Visca.
Algeria:
Goalkeepers: Azzedine Doukha, Rais Mbolhi, Cedric Si Mohamed, Mohamed Lamine Zemmamouche.
Defenders: Essaid Belkalem, Madjid Bougherra, Liassine Cadamuro, Faouzi Ghoulam, Rafik Halliche, Nacereddine Khoualed, Aissa Mandi, Carl Medjani, Djamel Mesbah, Mehdi Mostefa.
Midfielders: Nabil Bentaleb, Ryad Boudebouz, Yacine Brahimi, Abdelmoumene Djabou, Sofiane Feghouli, Adlene Guedioura, Foued Kadir, Amir Karaoui, Mehdi Lacen, Riyad Mahrez, Saphir Taider, Hassan Yebda.
Forwards: Rafik Djebbour, Nabil Ghilas, Islam Slimani, El Arabi Soudani.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Spain wearing the new Spanish kit (Picture: Reuters)

Spain:
Goalkeepers: Iker Casillas, David De Gea, Pepe Reina.
Defenders: Sergio Ramos, Gerard Pique, Raul Albiol, Juanfran, Jordi Alba, Cesar Azpilicueta, Daniel Carvajal, Alberto Moreno.
Midfielders: Xavi, Javi Martinez, Xabi Alonso, Andres Iniesta, Koke, Sergio Busquets, Santi Cazorla, Ander Iturraspe, Cesc Fabregas, Thiago Alcantara, Juan Mata, David Silva, Pedro, Jesus Navas.
Forwards: Diego Costa, David Villa, Fernando Torres, Alvaro Negredo, Fernando Llorente.
Australia:
Goalkeepers: Mat Ryan, Mitch Langerak, Eugene Galekovic.
Defenders: Ivan Franjic, Matthew Spiranovic, Curtis Good, Bailey Wright, Jason Davidson, Luke Wilkshire, Alex Wilkinson, Ryan McGowan.
Midfielders: Mile Jedinak, Mark Milligan, James Holland, Massimo Luongo, Adam Sarota, Oliver Bozanic, Matt McKay, Mark Bresciano, Josh Brillante.
Forwards: Tim Cahill, Josh Kennedy, Tom Rogic, Dario Vidosic, Tommy Oar, James Troisi, Ben Halloran, Adam Taggart, Matthew Leckie.
Portugal:
Goalkeepers: Anthony Lopes, Beto, Eduardo, Rui Patrício.
Defenders: André Almeida, Antunes, Bruno Alves, Fábio Coentrão, João Pereira, Neto, Pepe, Ricardo Costa, Rolando.
Midfielders: Andr√© Gomes, Jo√£o M√°rio, Jo√£o Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles, R√ļben Amorim, William Carvalho.
Forwards: Cristiano Ronaldo, √Čder, Postiga, Hugo Almeida, Ivan Cavaleiro, Nani, Rafa, Ricardo Quaresma, Varela, Vieirinha.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Brazil’s football team (Picture: AFP/Getty Images)

Brazil:
Goalkeepers: Julio Cesar, Jefferson, Victor.
Defenders: David Luiz, Dante, Thiago Silva, Henrique, Maicon, Dani Alves, Marcelo, Maxwell.
Midfielders: Luiz Gustavo, Paulinho, Fernandinho, Ramires, Oscar, Willian, Hernanes.
Forwards: Hulk, Bernard, Neymar, Jo, Fred.
Ghana:
Goalkeepers: Adam Kwarasey, Fatau Dauda, Stephen Adams
Defenders: Samuel Inkoom, Daniel Opare, Harrison Afful, Jeffrey Schullp, John Boye, Jonathan Mensah, Jerry Akaminko, Rashid Sumaila
Midfielders: Michael Essien, Rabiu Mohammed, Agyemang Badu, Kwadwo Asamoah, Sulley Muntari, Albert Adomah, Wakasu Mubarak, Christian Atsu, David Accam, André Ayew, Afriyie Acquah
Strikers: Asamoah Gyan, Kevin Prince Boateng, Abdul Majeed Waris, Jordan Ayew
Colombia:
Goalkeepers: David Ospina, Faryd Mondragón, Camilo Vargas.
Defenders: Mario Yepes, Aquivaldo Mosquera, Cristian Zapata, Carlos Valdes, Amaranto Perea, Eder √Ālvarez Balanta, Santiago Arias, Camilo Z√ļ√Īiga, Pablo Armero.
Midfielders: Carlos Sánchez, Fredy Guarín, Abel Aguilar, Aldo Leao Ramirez, Juan Fernando Quintero, Víctor Ibarbo, Edwin Valencia, Alexander Mejía, James Rodríguez, Macnelly Torres, Juan Guillermo Cuadrado.
Forwards: Luis Fernando Muriel, Teófilo Gutiérrez, Falcao García, Carlos Bacca, Adrián Ramos, Jackson Martínez.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Germany (Picture: AP)

Germany:
Goalkeepers: Manuel Neuer, Roman Weidenfeller, Ron-Robert Zieler.
Defenders: Jerome Boateng, Erik Durm, Benedikt Howedes, Mats Hummels, Marcell Jansen, Phillipp Lahm, Per Mertesacker, Shkodran Mustafi, Marcel Schmelzer.
Midfielders: Lars Bender, Julian Draxler, Kevin Grosskreutz, Sami Khedira, Matthias Ginter, Leon Goretzka, Mario Gotze, Andre Hahn, Toni Kroos, Max Meyer, Thomas M√ľller, Mesut Ozil, Marco Reus, Andre Schurrle, Bastian Schweinsteiger.
Forwards: Miroslav Klose, Kevin Volland, Lukas Podolski.
Uruguay:
Goalkeepers: Fernando Muslera, Martin Silva, Rodrigo Munoz.
Defenders: Diego Lugan, Diego Godin, Jose Maria Gimenez, Martin Caceres, Maximiliano Pereira, Jorge Fucile, Sebastian Coates.
Midfielders: Egidio Arevalo Rios, Walter Gargano, Diego Perez, Sebastian Eguren, Alvaro Gonzalez, Alejandro Silva, Alvaro Pereira, Cristian Rodriguez, Gaston Ramirez, Nicolas Lodeiro.
Forwards: Luis Suarez, Edinson Cavani, Diego Forlan, Cristian Stuani, Abel Hernandez.
Iran:
Goalkeepers: Daniel Davari, Alireza Haghighi, Rahman Ahmadi, Sousha Makani.
Defenders: Khosro Heidari, Hossein Mahini, Steven Beitashour, Pejman Montazeri, Jalal Hosseini, Amir Sadeghi, Mohammad Reza Khanzadeh, Ahmad Alenemeh, Hashem Beikzadeh, Ehsan Hajsafi, Mehrdad Pooladi.
Midfielders: Javad Nekounam, Andranik Teymourian, Reza Haghighi, Ghasem Hadadifar, Bakhtiyar Rahmani, Alireza Jahanbakhsh, Ashkan Dejagah.
Forwards: Masoud Shojaei, Mohammad Reza Khalatbari, Mehdi Sharifi, Reza Ghoochannejhad, Karim Ansarifard, Sardar Azmoun.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Italy (Picture: AP)

Italy:
Goalkeepers: Buffon, Perin, Sirigu
Defenders: Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Darmian, De Sciglio, Maggio, Paletta, Pasqual, Ranocchia.
Midfielders: Aquilani, Candreva, De Rossi, Marchisio, Montolivo, Motta, Parolo, Pirlo, Romulo, Verratti.
Forwards: Balotelli, Cassano, Cerci, Destro, Immobile, Insigne, Rossi.
Switzerland:
Goalkeepers: Diego Benaglio, Roman Buerki, Yann Sommer.
Defenders: Johan Djourou, Michael Lang, Stephan Lichtsteiner, Ricardo Rodriguez, Fabian Schar, Philippe Senderos, Steve von Bergen, Reto Ziegler.
Midfielders: Tranquillo Barnetta, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Gelson Fernandes, Gokhan Inler, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Valentin Stocker.
Forwards: Josip Drmic, Mario Gavranovic, Admir Mehmedi, Haris Seferovic.
Greece:
Goalkeepers: Panaglotis Glykos, Stefanos Kapino, Orestis Karnezis, Michalis Sifakis, Alexandros Tzorvas.
Defenders: Jose Holebas, Giannis Maniatis, Kostas Manolas, Avraam Papadopoulos, Sokratis Papastathopoulos, Dimitris Siovas, Vasilis Torosidis, Giorgios Tzavellas, Loukas Vyntra.
Midfielders: Lazaros Christodoulopoulos, Ioannis Fetfatzidis, Kostas Fortounis, Giorgos Karagounis, Kostas Katsouranis, Panagiotis Kone, Sotiris Ninis, Andreas Samaris, Panagiotis Tachtsidis, Alexandros Tziolis.
Forwards: Theofanis Gekas, Kostas Mitroglou, Dimitris Papadopoulos, Dimitris Salpingidis, Georgios Samaras.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Belgium (Picture: AFP/Getty Images)

Belgium:
Goalkeepers: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels, Silvio Proto
Defenders: Toby Alderweireld, Anthony Vanden Borre, Laurent Ciman, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten, Thomas Vermaelen, Nicolas Lombaerts, Jan Vertonghen
Midfielders: Axel Witsel, Steven Defour, Marouane Fellaini, Moussa Dembélé, Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens, Kevin Mirallas, Adnan Januzaj
Attackers: Romelu Lukaku, Divock Origi.
Chile:
Goalkeepers: Bravo, Herrera, Garcés, Toselli.
Defenders: Andía, Marcos González, Rojas, Medel, Albornoz, Mena, Fuenzalida.
Midfielders: Hernández, Gutiérrez, Millar, Silva, Carmona, Aránguiz, Vidal, Jara, Fernández, Valdivia, Díaz, Beausejour, Isla.
Forwards: Paredes, Canales, S√°nchez, Pinilla, Orellana, Vargas.
USA:
Goalkeepers: Brad Guzan, Tim Howard, Nick Rimando.
Defenders: DaMarcus Beasley, Matt Besler, John Brooks, Geoff Cameron, Timmy Chandler, Brad Evans, Omar Gonzalez, Clarence Goodson, Fabian Johnson, Michael Parkhurst, DeAndre Yedlin.
Midfielders: Kyle Beckerman, Alejandro Bedoya, Michael Bradley, Joe Corona, Brad Davis, Mix Diskerud, Maurice Edu, Julian Green, Jermaine Jones, Graham Zusi.
Forwards: Jozy Altidore, Terrence Boyd, Clint Dempsey, Landon Donovan, Aron Johannsson, Chris Wondolowski.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Netherlands (Picture: AP)

Netherlands:
Goalkeepers: Krul, Cillessen, Vorm, Zoet.
Defenders: Verhaegh, Van Aanholt, Rekik, De Vrij, Martins Indi, Kongolo, Blind, Veltman, Vlaar, Janmaat.
Midfielders: Sneijder, Fer, Nigel de Jong, Clasie, De Guzman, Van der Vaart, Vilhena, Wijnaldum.
Forwards: Depay, Boetius, Lens, Van Persie, Kuyt, Huntelaar, Promes, Robben.
Russia:
Goalkeepers: Igor Akinfeev, Yuri Lodygin, Sergei Ryzhikov.
Defenders: Alexander Anyukov, Alexei Berezutsky, Vasily Berezutsky, Sergei Ignashevich, Georgy Shchennikov, Vladimir Granat, Alexei Kozlov, Andrei Eshchenko, Dmitry Kombarov, Andrei Semyonov.
Midfielders: Igor Denisov, Yuri Zhirkov, Alan Dzagoev, Yuri Gazinsky, Roman Shirokov, Denis Glushakov, Pavel Mogilevets, Viktor Faizulin, Oleg Shatov.
Forwards: Vladimir Bystrov, Alexander Kerzhakov, Artyom Dzyuba, Alexei Ionov, Alexander Kokorin, Maxim Kannunikov, Pavel Pogrebnyak, Alexander Samedov.
Mexico:
Goalkeepers: Jesus Corona, Guillermo Ochoa, Alfredo Talavera.
Defenders: Paul Aguilar, Andres Guardado , Miguel Layun, Rafael Marquez, Hector Moreno, Diego Reyes, Francisco Javier Rodriguez, Carlos Salcido.
Midfielders: Isaac Brizuela, Marco Fabian, Hector Herrera, Juan Carlos Medina, Luis Montes, Carlos Pena, Jose Juan Vazquez.
Forwards: Giovani Dos Santos, Javier Hernandez, Raul Jimenez, Oribe Peralta, Alan Pulido.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
France (Picture: AFP/Getty Images)

France:
Goalkeepers: Lloris, Landreau, Mandanda.
Defenders: Debuchy, Sagna, Koscielny, Sakho, Varane, Mangala, Digne, Evra.
Midfielders: Cabaye, Grenier, Matuidi, Mavuba, Pogba, M. Sissoko, Valbuena
Forwards: Benzema, Giroud, Griezmann, Rémy, Ribéry

Croatia:
Goalkeepers: Stipe Pletikosa, Danijel Subasic, Oliver Zelenika.
Defenders: Darijo Srna, Dejan Lovren, Vedran Corluka, Gordon Schildenfeld, Danijel Pranjic, Ivan Strinic, Domagoj Vida, Sime Vrsaljko, Igor Bubnjic.
Midfielders: Luka Modric, Ivan Rakitic, Niko Kranjcar, Ognjen Vukojevic, Ivan Perisic, Mateo Kovacic, Milan Badelj, Ivo Ilicevic, Marcelo Brozovic, Ivan Mocinic, Mario Pasalic, Sammir.
Forwards: Mario Mandzukic, Ivica Olic, Eduardo da Silva, Nikica Jelavic, Ante Rebic, Duje Cop.
Ivory Coast:
Goalkeepers: Copa Barry, Gbohouo Sylvain, Sayouba Mandé, Badra Ali.
Defenders: Kolo Touré, Bamba Souleyman, Jean Daniel Akpa Akpro, Arthur Boka, Serge Aurier, Brice Dja Djédjé, Didier Zokora, Benjamin Angoua Brou, Ousman Vieira.
Midfielders: Cheick Tiot√©, Yaya Tour√©, Romaric, Max-Alain Gradel, Isma√ęl Diomand√©, Didier Ya Konan, Constant Djakpa, Geoffroy Serey Di√©.
Strikers: Wilfried Bony, Didier Drogba, Gervinho, Giovanni Sio, Seydou Doumbia, Lacina Traoré, Salomon Kalou.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Argentina (Picture: AP)

Argentina:
Goalkeepers: Sergio Romero, Mariano And√ļjar, Agust√≠n Orion.
Defenders: Ezequiel Garay, Federico Fernández, Pablo Zabaleta, Marcos Rojo, José María Basanta, Hugo Campagaro, Nicolás Otamendi, Martín Demichelis, Gabriel Mercado, Lisandro López.
Midfielders: Fernando Gago, Lucas Biglia, Javier Mascherano, Ever Banega, Angel Di María, Maximiliano Rodríguez, Ricardo Alvarez, Augusto Fernández, Enzo Pérez, José Sosa, Fabian Rinaudo.
Forwards: Sergio Ag√ľero, Lionel Messi, Gonzalo Higua√≠n, Ezequiel Lavezzi, Rodrigo Palacio, Di Santo.
Ecuador:
Goalkeepers: Maximo Banguera, Adrian Bone, Alexander Dominguez
Defenders: Gabriel Achilier, Walter Ayovi, Oscar Bagui, Frickson Erazo, Jorge Guagua, John Narvaez, Juan Carlos Paredes, Cristian Ramirez
Midfielders: Michael Arroyo, Segundo Castillo, Carlos Gruezo, Renato Ibarra, Fidel Martinez, Edison Mendez, Oswaldo Minda, Christian Noboa, Pedro Quinonez, Luis Saritama, Antonio Valencia.
Forwards: Jaime Ayovi, Felipe Caicedo, Angel Mena, Jefferson Montero, Cristian Penilla, Joao Rojas, Enner Valencia, Armando Wila.
Honduras:
Goalkeepers: Noel Valladares, Donis Escober, Luis Lopez.
Defenders: Brayan Beckeles, Emilio Izaguirre, Juan Carlos Garcia, Maynor Figueroa, Victor Bernardez, Osman Chavez, Juan Pablo Montes.
Midfielders: Arnold Peralta, Luis Garrido, Roger Espinoza, Jorge Claros, Wilson Palacios, Oscar Garcia, Andy Najar, Mario Martinez, Marvin Chavez.
Forwards: Jerry Bengtson, Jerry Palacios, Carlo Costly, Rony Martinez.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Nigeria (Picture: AP)

Nigeria:
Goalkeepers: Vincent Enyeama, Austin Ejide, Daniel Akpeyi, Chigozie Agbim.
Defenders: Elderson Echiejile, Efe Ambrose, Godfrey Oboabona, Azubuike Egwuekwe, Kenneth Omeruo, Juwon Oshaniwa, Joseph Yobo, Kunle Odunlami.
Midfielders: John Mikel Obi, Ramon Azeez, Ogenyi Onazi, Joel Obi, Nnamdi Oduamadi, Ejike Uzoenyi, Nosa Igiebor, Sunday Mba, Reuben Gabriel, Michael Babatunde.
Forwards: Ahmed Musa, Shola Ameobi, Emmanuel Emenike; Obinna Nsofor, Peter Odemwingie, Michael Uchebo, Victor Moses, Uche Nwofor.
Costa Rica:
Goalkeepers: Keilor Navas, Patrick Pemberton, Daniel Cambronero, Esteban Alvarado.
Defenders: Johnny Acosta, Giancarlo Gonzalez, Michael Umana, Oscar Duarte, Waylon Francis, Heiner Mora, J√ļnior D√≠az, Christian Gamboa, Roy Miller, Kendall Waston.
Midfielders: Celso Borges, Christian Bolanos, Oscar Esteban Granados, Michael Barrantes, Yeltsin Tejeda, Diego Calvo, José Miguel Cubero, Carlos Hernández, Ariel Rodríguez, Hansell Arauz.
Forwards: Alvaro Saborío, Bryan Ruiz, Joel Campbell, Randall Brenes, Marco Urena, Jairo Arrieta.
Japan:
Goalkeepers: Eiji Kawashima, Shusaku Nishikawa, Shuichi Gonda.
Defenders: Masahiko Inoha, Yasuyuki Konno, Yuto Nagatomo, Masato Morishige, Atsuto Uchida, Maya Yoshida, Hiroki Sakai, Gotoku Sakai.
Midfielders: Yasuhito Endo, Makoto Hasebe, Toshihiro Aoyama, Hotaru Yamaguchi.
Forwards: Keisuke Honda, Yoshito Okubo, Shinji Okazaki, Shinji Kagawa, Hiroshi Kiyotake, Yoichiro Kakitani, Manabu Saito, Yuya Osako.

World Cup: Full squad list of every nation at Brazil 2014
Cameroon striker Samuel Eto’o hugs teammate Jean Makoun (Picture: AFP/Getty Images)

Cameroon:
Goalkeepers: Charles Itandje, Ndy Assembe, Sammy Ndjock, Loic Feudjou.
Defenders: Allan Nyom, Dany Nounkeu, Cedric Djeugoue, Aurelien Chedjou, Nicolas Nkoulou, Armel Kana-Biyik, Henri Bedimo, Beno√ģt Assou-Ekotto, Gaetang Bong.
Midfielders: Eyong Enoh, Jean Makoun, Joel Matip, Stephane Mbia, Landry Nguemo, Alex Song, Cedric Loe, Edgar Sally.
Strikers: Samuel Eto’o, Eric Choupo Moting, Benjamin Moukandjo, Vincent Aboubakar, Achille Webo, Mohamadou Idrissou, Fabrice Olinga.
South Korea:
Goalkeepers: Jung Sung-ryong, Kim Seung-gyu, Lee Bum-young.
Defenders: Kim Jin-su, Kim Young-gwon, Yoon Suk-young, Hwang Seok-ho, Hong Jeong-ho, Kwak Tae-hwi, Lee Yong, Kim Chang-su.
Midfielders: Ki Sung-yueng, Ha Dae-sung, Han Kook-young, Park Jong-woo, Kim Bo-kyung, Lee Chung-yong, Ji Dong-won, Son Heung-min.
Forwards: Koo Ja-cheol, Lee Keun-ho, Park Chu-young, Kim Shin-wook.
Sumber: Metro UK

Cerita Blogger